ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ψυχοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπευτικής παρέμβασης που αποτελείται από τακτικές συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή, για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη), ανάλογα με το αίτημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεραπευόμενου. Η ψυχοθεραπεία είναι, στην ουσία, μία συνεργασία ανάμεσα σε τουλάχιστον δύο μέρη, δηλαδή, τον θεραπευτή και τον/τους θεραπευόμενο/ους. Και τα δύο μέρη συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή, αλλά το κύριο πρόσωπο είναι ο θεραπευόμενος καθώς η όλη θεραπευτική προσπάθεια αφορά στη δική του ζωή. Όταν η ψυχοθεραπεία είναι επιτυχής, ο θεραπευόμενος βιώνει μια θετική αλλαγή. Επιλύει ή μετριάζει προβληματικές συμπεριφορές, πεποιθήσεις, καταναγκασμούς, σκέψεις ή συναισθήματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, οικογενειακή ή ζεύγους.
Ψυχοδυναμική – Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιείται στην ψυχική υγεία. Στόχος είναι η ενίσχυση της ικανότητας του θεραπευόμενου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά συναισθήματα και συγκρούσεις, η κατανόηση του εαυτού, των αναγκών και των κινήτρων του ατόμου καθώς και η διεύρυνση του εαυτού. Εστιάζει κυρίως σε τρέχουσες συγκρούσεις . Χρησιμοποιεί τεχνικές συνέντευξης και συζήτησης και λιγότερο ελεύθερο συνειρμό. Δεν εμβαθύνει σε βαθύτερες ερμηνείες μεταβίβασης αλλά περιορίζεται στην ερμηνεία πιο επιφανειακών μεταβιβάσεων προς τον θεραπευτή. Βασίζεται στην καλή συνεργασία θεραπευτή-θεραπευόμενου. Διακρίνεται στην αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία , στη ψυχοθεραπεία σχέσης και στη υποστηρικτική ψυχοθεραπεία. Συνήθως πρόκειται για μία σύνθεση όλων αυτών.
Η συχνότητα των συνεντεύξεων είναι μία έως τρεις φορές τη βδομάδα. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (κάποιους μήνες) έως μακροπρόθεσμη (να διαρκέσει αρκετά χρόνια).
Συστημική ψυχοθεραπεία ονομάζεται η ψυχολογική προσέγγιση κατά την οποία ένα άτομο αναλύεται μέσα σε ένα σύστημα, δηλαδή σε ένα σύνολο στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση π.χ. οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο επιστημονικό μοντέλο θεώρησης και κατανόησης της πραγματικότητας, που βλέπει το άτομο ως ‘’όλον’’. Η συστημική θεραπεία έχει τις ρίζες της στην οικογενειακή θεραπεία. Αφορά στην ατομική, ομαδική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία αλλά και στη συμβουλευτική.
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας, για μια ομάδα από ψυχολογικές θεραπείες, που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αυτές οι θεραπείες έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία πολλών ψυχολογικών διαταραχών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, αλλά και στους ενήλικες.
Οι Γνωστικές και Συμπεριφορικές θεραπείες για παιδιά και εφήβους είναι συνήθως μικρής διάρκειας (δηλαδή, συχνά μεταξύ 6-20 συνεδριών) και εστιάζουν στην αλλαγή του βασικού δυσλειτουργικού τρόπου σκέψης, στην τροποποίηση συμπεριφορών, στη ν εκπαίδευση σε δεξιότητες, στη διαχείριση των συναισθημάτων με περισσότερο λειτουργικό τρόπο. Η Γνωστική και Συμπεριφορική θεραπεία είναι διαφορετική από πολλές άλλες προσεγγίσεις ψυχολογικής θεραπείας, καθώς επικεντρώνεται στους τρόπους, με τους οποίους συνδέονται οι γνωσίες ενός ατόμου (δηλαδή, οι σκέψεις), με τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές και πώς αλληλοεπηρεάζονται. Επειδή τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές συνδέονται μεταξύ τους, οι Γνωστικές και Συμπεριφορικές προσεγγίσεις επιτρέπουν στον Ψυχολόγο να παρέμβει σε διαφορετικά σημεία του κύκλου αυτού.
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η Ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης, είναι μία συνθετική προσέγγιση με τεχνικές από διάφορες προσεγγίσεις, όπως συμπεριφοριστικές, γνωσιακές, ψυχοδυναμικές, οι οποίες τροποποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε να ταιριάζουν στον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης των θεραπευόμενων (εξατομικευμένη προσέγγιση). Δίνει μεγάλη σημασία στη θεραπευτική σκέψη, στις δυνατότητες και ικανότητες του ατόμου χωρίς να εστιάζει μόνο στις αδυναμίες.
Αφορά άτομα προσχολικής ηλικίας έως και ενήλικες (ΔΑΦ, ΔΕΠΥ, ΙΔΨ διαταραχή, άτομα με συναισθηματικές δυσκολίες).
Εστιάζει στην κοινωνικο-γνωστική, συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση του ατόμου, που επιτυγχάνεται μέσω δραστηριοτήτων παιχνιδιού, ζωγραφικής, κατασκευών, παιχνίδι ρόλων κοκ Άλλοι στόχοι είναι η επικοινωνία, η εκμάθηση δεξιοτήτων (κοινωνικών, φιλίας, καθημερινής ζωής), η κοινωνική συναλλαγή και κοινωνική αλληλεπίδραση και διαπροσωπικές σχέσεις, η γνώση του εαυτού, η ονομασία, έκφραση, διαβάθμιση, εναλλαγή και διαχείριση συναισθημάτων, η φαντασία κοκ
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Δραματοθεραπεία, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Βασίζεται σε θεωρίες της ψυχολογίας του ασυνείδητου του Carl Jung, στο παιδικό παιχνίδι και στη μη λεκτική επικοινωνία στη γλώσσα του σώματος. είναι μια ασφαλής, μη κρίσιμη και μη συγκρουσιακή προσέγγιση που χρησιμοποιεί τα μέσα του δράματος και της κίνησης ως μέσο διευκόλυνσης της δυνατότητας ανάπτυξης και θεραπείας. Πρόκειται για μία προσέγγιση, όπου οι δυσκολίες αποκαλύπτονται έμμεσα μέσω της μεταφοράς και χρησιμοποιώντας μια εσωτερική γλώσσα που αρχικά είναι μη λεκτική. Η έμφαση είναι λιγότερο στην ομιλία και περισσότερο στη χρήση της φαντασίας και του σώματος. Η δραματοθεραπεία διευκολύνει τα άτομα να ανακαλύψουν τις ικανότητες που βρίσκονται μέσα τους , μέσω της δημιουργικότητας, του δράματος και του παιχνιδιού.
Αυτά εκφράζονται με τη χρήση:
• Κίνησης,
• Δράματος,
• Κίνηση-με-άγγιγμα,
• Εκπόνηση ιστορίας,
• Αυτοσχεδιασμό,
• Χρήση της φωνής.
Όλα αυτά τα μέσα διερευνώνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, περιβάλλον παιχνιδιού.
Αφορά άτομα και ομάδες όλων των ηλικιών και ηλικιών, από όλες τις κουλτούρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες , όπως: συναισθηματικές, κοινωνικές, συμπεριφορικές, ψυχική ασθένεια, ειδικές ανάγκες, εθισμό , διαταραχές αυτιστικού φάσματος, άνοια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, νευρωτικά άτομα σε αναζήτηση προσωπικής ανάπτυξης. Βοηθά στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, στη διερεύνηση ειδικών, κοινωνικών και / ή οριακών σχέσεων, στην ανάπτυξη / ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας
• Ανάπτυξη / βελτίωση δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης, στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δική σας δημιουργικότητα, στη βελτίωση της εικόνας εαυτού και αυτοπεποίθησης, στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην εξερεύνηση κι έκφραση συναισθημάτων, στην ανάπτυξη / ενίσχυση δεξιοτήτων για αυτοπροστασία, στη διασκέδαση, στη χαλάρωση.